Fem mænd med militær rygsække og army briller og dramatisk skitur

Jeg var på skiferie i Norge med min familie i år, og det blev en langt mere dramatisk tur, end jeg havde forestillet mig. Skiferiens tema blev drama og mysteriet om en flok mænd med militær rygsække og army briller på.

Jeg kan huske at have stået på ski hvert år som lille, så derfor var det en drøm, der gik i opfyldelse, da jeg fik min kone overtalt til at starte en skiferie-tradition i familien.

Vi bestilte en hytte i Gausdalen. Skeikampen, som ligger her, er et bjerg, der har et rigtig godt skisted for hele familien, og det var også her, jeg kom som barn.

Allerede på færgen opdagede vi den sære flok veltrænede mænd, der alle bar identiske militær rygsække og army briller. Det var Sara på 10, der først lagde mærke til dem, og de kom herefter til at hedde “de fem mænd med militær rygsække og army briller på.” De 5 mænd nærmest marcherede rundt på færgen med en konstant alvorlig mine, army briller enten for øjnene eller i håret og de pudsige militær rygsække på ryggen. Højst besynderligt. De fleste mennesker på færgen var turister, så de 5 alvorlige herrer stak tydeligt ud af mængden af glade (og fulde) danskere.

Vi anede ikke, hvor stor betydning de 5 mænd og deres militær rygsække og army briller skulle få for vores skiferie og liv i det hele taget.

Min ældste søn Thomas er en dygtig skiløber. Han har nemlig været med naboen i Norge mange gange og er helt bidt af det. Thomas står meget hurtigt på langrenn, og han løber ofte i forvejen, når hele familien er ude at stå på ski.

De fem mænd med army briller og militær rygsække på skitur

En dag var Thomas løbet fra os, og da han kom tilbage, fortalte han begejstret, at han havde set de 5 alvorlige mænd med army briller og militær rygsække. De skulle altså også til Gausdalen – og ja, de havde stadig deres army briller og militær rygsække på. “Måske lider de af en sygdom,” foreslog Marie på 14, “en sygdom der gør, at de ikke må tage deres army briller eller militær rygsække af på noget tidspunkt.”
Jeg smilede.

Et par dage senere havde jeg dog ikke den store grund til at smile. Thomas havde fået en norsk ven, som var en rigtig dygtig langrennsløber. De to fik lov til at løbe ud på en tur sammen, hvilket jeg fortrød mange gange derefter. De kom nemlig ikke tilbage som aftalt. Vi kunne ikke få fat i dem, og der udbrød fuldstændig panik. De kunne jo fryse ihjel! Politiet var involveret, og et eftersøgningshold sendt ud efter dem. Det var de 6 værste timer i mit liv, og jeg brød sammen i gråd, da det bankede på døren, og det viste sig at være Thomas, den norske ven og de fem mænd med militær rygsække og army briller. De havde fundet Thomas og den norske ven, som ikke kunne finde vej hjem.

Aldrig har jeg været så glad for at se 5 mænd i militær rygsække og army briller.