Kosttilskud – prøv kosttilskud og giv kroppen ekstra næring ovenpå din traditionelle kost

Vil du gerne give kroppen et tiltrængt boost, så er kosttilskud måske løsningen. Kosttilskud som et tilskud til dine normale næringskilder kan indeholde mineraler, fedtsyrer, vitaminer, plantestoffet og meget andet.

Føler du, at du ikke har nok energi i løbet af dagen, så kan et kosttilskud – udover selvfølgelig masser af motion – måske være en god løsning. Hensigten med kosttilskud er at supplere din normale kost og kan hvis anvendt med måde og på korrekt vis være et godt add-on til dine traditionelle kostkilder. Dette indlæg vil berette mere om kost-tilskud, og hvad det indeholder.

Kosttilskud defineret

Et kost-tilskud er en koncentreret form af forskellige næringsstoffer med en fysiologisk og/eller ernæringsmæssig effekt. Kost-tilskud er som navnet indikerer kun et tilskud og må aldrig erstatte dine primære næringskilder. Det danske marked er fyldt med mange forskellige kost-tilskud, hvor man her anslår, at der samlet set er over 1000 forskellige kosttilskudsprodukter.

Kost-tilskud er under administration af Fødevarestyrelsen og Fødevareloven. Dog er kontrollen med kost-tilskud ikke nær så høj som med lægemidler og naturlægemidler,  hvilket betyder, at Fødevarestyrelsens primære fokus ikke er at sikre, at kosttilskuddene har en gavnlig effekt, men at de i det mindste ikke indeholder diverse farlige stoffer.

Hvad er der i et kosttilskud?

Kost-tilskud kan indeholde mange forskellige stoffer, og det er vigtigt, at du vælger et kost-tilskud, som passer til dine behov. Ofte vil kost-tilskud indeholde mineraler og vitaminer, mens at fedtsyrer og plantestoffer også er hyppigt forekommende.

Så frem et kost-tilskud indeholder et for højt niveau af mineraler og vitaminer holder det op med at være et kost-tilskud og skal i stedet registreres som et traditionelt lægemiddel under Lægemiddel-loven.

De gavnlige effekter ved at anvende kost-tilskud er meget forskellige og afhænger af, hvad dit kost-tilskud indeholder. Nogle af de gavnlige effekter, som du kan finde i kost-tilskud, er blandt andet:
–    Forebyggelse af knogleskørhed (gennem vitamin D- og calcium-tilskud).
–    Forebyggelse af hjerte-kar-sygdom (gennem fiskeolie).
–    Forebyggelse af fødselsdefekter (gennem folinsyre).
–    Behandling af blodmangel (gennem jern-tilskud).

Kosttilskud eller naturpræparat?

Hvorvidt et givent præparat er et kost-tilskud eller et naturpræparat er lidt af et gråzone-område. Således kan produkter såsom hvidløg, tranebær, ginseng, fiskeolie og echinacea afhængig af producenten behandles som enten kost-tilskud eller naturpræparat. Dette gør samtidig kosttilskudsmarkedet mere uoverskueligt og forvirrende, hvor du som forbruger skal holde øjnene godt åbne, så du er sikker på, at du finder det, som du har brug for.