Kopimøbler eller velgørenhed? Min Svanen stol skabte debat

Det kan godt være, at jeg er begyndt at blive lidt for meget et luksusdyr. Min veninde, der arbejder for hjælpeorganisationer i Afrika, mener i hvert fald, at jeg går lidt for meget op i egen komfort, når jeg køber kopimøbler. Hun mener, jeg i stedet burde sende pengene til Afrika.

I sidste uge var jeg ude at kigge på kopimøbler, og jeg købte en Arne Jacobsen “Svanen” stol. Jeg arbejder hjemmefra og får ondt i hovedet, når jeg ikke sidder korrekt. Når jeg sidder i min Svanen stol, kan jeg slappe af og undgå at få ondt i nakken eller ryggen. Den understøtter min krop perfekt, og den har gjort mit arbejde betydeligt lettere.

Jeg var og er utrolig glad for, at jeg fandt Svanen stol mellem kopimøblerne – lige indtil at jeg viste den frem til min føromtalte veninde, som var på besøg i forbindelse med et kort visit til Danmark. Det skulle egentlig ikke komme som en overraskelse for mig, at hun ikke nødvendigvis ville dele min begejstring for min nye Svanen stol, for hun bor jo i en verden, hvor folk måske ikke engang har en seng at sove i.

Købet af min Svanen stol – selvom den er fundet blandt kopimøbler -startede en interessant diskussion. Hvor min veninde mener, at vi i den vestlige verden bør bruge penge på at hjælpe de fattige lande, er jeg mere i tvivl. Jo, selvfølgelig skal de da have hjælp, og jeg er da både medlem af Amnesty, Børnefonden og andre hjælpeorganisationer, men er det nok? “Selvfølgelig ikke” mener min veninde. På den anden side: burde jeg så i stedet for at bruge penge på kopimøbler og andre luksusvarer leve på minimumsbudget og sende alt, hvad jeg kan undvære til velgørenhed? Burde jeg leve med konstant dårlig samvittighed over mine kopimøbler? Hvad mener du?

Jeg kan ikke sætte mig i min Svanen stol uden at tænke på det.